Mai zilele trecute, cautam informatii despre semnătura electronică … Am gasit un idiot cu un blog pe Blogspot care s-a apucat sa copieze articole de pe acest blog si am vrut sa-i fac “report” la Google, rezultatul fiind faptul ca Google il tot stergea din indexari in plus se trezea si cu contul AdSense banat. Ei bine, pentru a face “report”, aveam nevoie de semnătură electronică.
Auzisem ca se introduce si in Romania semnătura electronică, printr-un program demarat de Ministerul Finantelor Publice. Ba am inteles ca, incepand de la 1 iulie 2011, semnătura electronică va fi obligatorie pentru societatile comerciale din Romania. Problema este ca, in Romania exista doar 3 furnizori pentru astfel de certificate calificate (semnături electronice): CertSign, DigiSign si Trans Sped. Costul mediu in Romania, pentru o astfel de semnătura electronică, este de 50 de euro pe an iar ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat ca in anii urmatori costul va scadea pana la 30 de euro. Asta, ca sa facem toate lucrurile exact asa cum se fac in Romania, adica scump si prost.
De ce spun asta ? Pai cum sa ceri 50 de euro pe un astfel de certificat digital (semnătura electronică), cand exista furnizori de astfel de certificate, recunoscute international, care costa de 3 sau 4 ori mai putin ? Un exemplu este siteul www.verisign.com unde un astfel de certificat digital costa 19.95 dolari si este recunoscut international !
Hai sa facem un mic calcul… Luand cursul BNR de astazi:
– un certificat cumparat din Romania, costa 50 euro x 4.1233 RON/euro = 206 RON;
– un certificat cumparat de la altii, costa 19.95 dolari x 2.9224 RON/dolar = 58 RON.
… adica, in Romania costa de aproape 4 ori mai mult !!! De ce ?
S-a spus deja de atatea ori acest lucru incat a devenit un cliseu … Insa acesta este tristul adevar: salariile in Romania sunt de 10 ori mai mici decat in statele occidentale, dar preturile sunt mai mari decat in acele state occidentale, in multe situatii sunt chiar de cateva ori mai mari decat in statele occidentale !!! Iar in cazul acestor certificate digitale, pretul de aproape 4 ori mai mare este rezultatul gandirii/strategiei celor care au obtinut din partea statului roman, “permisiunea” sa vanda astfel de certificate, autorizare obtinuta probabil (asa cum bine stim ca se intampla in Romania) de catre clientela politica, bineinteles cu spagi, interventii, trafic de influenta si licitatii trucate.
0 comments:
Please no spam! Remove comment!