Dacă tura trecută v-am făcut atenți asupra istoriei cafelei, ei bine, astăzi avem un nou episod din ”Totul despre cafea”. Vă invit să descoperim aromele celui mai plăcut, aromat și inofensiv drog, cafeaua.
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale următoarele tipuri de cafea : cafeaua Arabica; cafeaua Robusta; cafeaua Liberică şi cafeaua Maragogype.
CAFEAUA ARABICA este originară din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale de calitate superioară, de formă alungită şi culoare verde – albăstruie.
Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate în minerale, o temperatură de aproximativ 20 grade C şi creşte la o altitudine de peste 600 metrii. Această aromă şi gustul mult mai rafinate decât alte specii.
Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrală şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepție face Brazilia, întrucât varietăţile de arabica braziliene au o aroma mai puţin rafinată.
CAFEAUA ROBUSTA este originară din bazinul Congo, creşte mai rapid şi este mult mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretenţioasă la condiţiile climatice, se adaptează uşor climatului sever, este rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât arabica şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.
CAFEAUA LIBERICA este originară din Africa, Liberia, are de asemenea o creştere rapidă şi o rezistentă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20-25 grade C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.
CAFEAUA MARAGOGYPE este un hibrid rezultat prin încrucişarea speciilor de arabica şi liberica, exceptând dimensiunile boabelor, el a păstrat caracteristicile speciei arabica, randamentul acestui arbust este totuşi inferior şi cultura sa este extrem de împrăştiată (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi chiar Java), la o atitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie, în ciuda preferinţei unor consumatori.
ŢĂRILE PRODUCĂTOARE DE CAFEA
Pe plan mondial ţările producătoare de cafea se situează între Tropicul Racului şi Tropicul Capricornului, acolo unde climatul este ideal de cald şi de umed. Ţările pot fi grupate, în mare parte, în patru zone geografice :
AMERICA CENTRALĂ ŞI CARAIBE- îndeosebi cafea Arabica, în general de calitate foarte ridicată (Mexic, Panama şi insulele caraibiene)
AMERICA DE SUA- în Brazilia se produc aproximativ 30 milioane de saci pe an (1 sac=60 kg) de Arabica naturală. Columbia, Venezuela, Peru şi Ecuador produc Arabica spălată.
AFRICA - majoritatea ţărilor africane produc cafea Robusta. Speciile Arabica cresc de asemenea foarte bine la altitudini mari în Kenya, Tanzania şi Camerun, care produc mari cantităţi de Arabica spălată, de înaltă calitate.
ASIA - produce Arabica spălată ca şi Robusta spălată şi naturală (India, Indonezia, Noua Guinee).
Pe piaţa mondială de cafea, specia Arabica ocupă 75-80%, Robusta ocupând restul de 20-25%.
Producţia mondială anuală atinge aproximativ 91 milioane de saci, fiecare cântărind în medie aproximativ 60 kg, adică peste 5 milioane tone anual.
America Centrală şi de Sud produc aproximativ 70% din cafeaua de pe piaţa mondială, urmată cu 20% de Asia şi Africa cu 10% .
PIAŢA CAFELEI
Pe parcursul sec. Al IX-lea şi pană în prezent, cultivarea şi exportul cafelei a înflorit într-o măsură uimitoare. În prezent cafeaua este consumată virtual în orice ţară, şi este o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.
În prezent, pe piaţa mondială cafeaua se situează, alături de ulei, oţel şi cereale, printre materiile prime de export de înaltă valoare, situaţia economică a multor ţări prim-producătoare de cafea depinzând aproape în întregime de exportul cafelei, pentru bunăstarea lor naţională. Cele mai importante pieţe ale cafelei se află la New York şi Londra, unde se negociază varietăţi de cafea din speciile Arabica şi Robusta.
Preţul cafelei diferă mult, în funcţie de cerere şi ofertă şi este în mod continuu influenţat de factori cum ar fi: modificările de climă, mişcările politice şi calitatea, precum şi volumul producţiei de cafea.
0 comments:
Please no spam! Remove comment!