Astăzi se împlinesc 44 de ani de când orașul Brașov găzduia, pentru prima oară, Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, astfel că, anul 1968 a impus, încă de pe atunci, vedete care s-au bucurat de mare succes în țară și în străinătate.
„Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmărește promovarea talentelor din România și de peste hotare. Printre artiștii străini ce s-au aflat pe scena festivalului se numară: Diana Ross, Sheryl Crow, Waldo, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Familly, Simple Minds, Amália Rodrigues etc.
Prima ediție s-a desfășurat între 5 și 10 martie, în incinta Teatrului Dramatic din Brașov. Directori de pe atunci erau Tudor Vornicu și Ilie Mănescu, iar orchestra a fost condusă de marele maestru Sile Dinicu. Televiziunea Română s-a ocupat de organizare, ea fiind cea care a făcut și selecția concurenților și a vedetelor. În prima zi a fost susținut un recital de către celebrul cântăreț Constantin Drăghici, concursul propriu-zis desfășurându-se între 6 și 9 martie. Pe data de 7 martie, TVR a scos revista oficială a primei ediții a festivalului, în cinci limbi. Aceasta conținea interviuri cu vedetele participante, precum și biografia concurenților. Aprecierile internaționale au fost extraordinare, privind atât desfășurarea, cât și aranjamentul scenic. La încheierea Festivalului, pe 10 martie, oficialitățile române au oferit o cină la restaurantul „Aro Palace” (pe atunci „Carpați”) concurenților, vedetelor, juriului și jurnaliștilor.
Prezentatorii au fost actorii Stela Popescu și Iurie Darie, iar concurenții: Anglia – Niky Hilton, Austria – Gerda Berndorf și Marika Lichter, Belgia – Jacques Hustin, Kalinka, Iordanka Hristova și Margarita Radinska, Cehoslovacia – Josef Laufer, Elveția – Io Roland, Finlanda – Maria Rung, Franța - Guy Mardel, Republica Democrată Germană – Ingo Graf, Rene Martin și Nana Gualdi, Irlanda – Patricia Cahill, Italia – Adela Maffina, Iugoslavia - Gaby Novac, Luxembourg – Eric Thomace, Polonia – Urszula Szipinska, Portugalia – Mafalda Sofia, România - Anca Agemolu, Dan Spătaru și Margareta Pâslaru, Scoția – Roddy Mc. Neil, Suedia – Michel, U.R.S.S. – Nina Brodskaia, Ungaria – Katty Kovacs.
Premiul I a fost acordat concurentului din Belgia, Jaques Hustin, premiul al II-lea reprezentantului Cehoslovaciei, Josef Laufer, al III-lea premiu a fost adjudecat de Kalinka, tot din Belgia. La categoria mențiuni s-a clasat și interpretei noastre, Margareta Pâslaru.
Până acum câțiva ani, Festivalul Internațional ”Cerbul de Aur” era unul de mare amploare și succes, dar de la un timp acest eveniment nu a mai reprezentat o provocare pentru artiștii români și străini, drept urmare și incertitudinea de la un an la altul de a se mai desfășura.
Să urmărim reprezentația solistei noastre, Margareta Pâslaru din 1968, prima solista din România care s-a evidențiat la primul festival internațional de muzică ușoară din țara noastră cu melodia ”Acesta e cantecul meu”.
0 comments:
Please no spam! Remove comment!