În 2002, Sunfood Nutrition introduce fructele Goji pe internet, prin mâncarea vegană sănătoasă pe care o promovează. De atunci, succesul acestor super-fructe a devenit unul mondial, fiind apreciate și consumate datorită conținutului ridicat în nutrienți. Folosite în China, Tibet și India, datorită antioxidanților pe care ii conțin, au născut și legende. Una dintre ele este cea a calugărilor tibetani care trăiau în sănătate și la 80 de ani, datorită fructelor Goji care cădeau în fântâna de unde-și luau apa.
Medicina chinezească le recomandă în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune etc.
Medicina chinezească le recomandă în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune etc.
Compoziţia fructelor Goji uscate – la 100 gr:
Element/ Valoare/ Pondere în norma zilnică
Energie 1461 kJ 17%
Proteine 12,1 g 24%
Carbohidraţi 57,82 g 60%
Grăsimi 0,73 g 1%
Fibre 7,78 g 43%
Element/ Valoare/ Pondere în norma zilnică
Energie 1461 kJ 17%
Proteine 12,1 g 24%
Carbohidraţi 57,82 g 60%
Grăsimi 0,73 g 1%
Fibre 7,78 g 43%
Ce conţine mai exact această plantă?
- 18 amino acizi care formează un bloc de proteine şi conține 8 substanţe necesare vieţii
- 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare.
- Zeaxantină şi Betacaroten mai mult decât în morcovi
- De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale!
- Vitaminele B1, B2, B6, B12 şi vitamina E
- 8 polizaharide şi 6 monozaharide
- 5 acizi graşi nesaturaţi, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol şi alţi fitosteroli.
- 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroşi pigmenţi fenolici cu acţiune antioxidantă.
- calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată
- potasiu
- Iod, 9 mg/100gr
- Zinc, 2 mg /100g
- Seleniu, 100 g de fructe conţine 50 micrograme
- Riboflavina. 100 g fructe conţine 13 mg
- vitamina C
- beta-caroten: 7 mg/100g
- zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină.
- polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct.
- 18 amino acizi care formează un bloc de proteine şi conține 8 substanţe necesare vieţii
- 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare.
- Zeaxantină şi Betacaroten mai mult decât în morcovi
- De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale!
- Vitaminele B1, B2, B6, B12 şi vitamina E
- 8 polizaharide şi 6 monozaharide
- 5 acizi graşi nesaturaţi, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol şi alţi fitosteroli.
- 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroşi pigmenţi fenolici cu acţiune antioxidantă.
- calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată
- potasiu
- Iod, 9 mg/100gr
- Zinc, 2 mg /100g
- Seleniu, 100 g de fructe conţine 50 micrograme
- Riboflavina. 100 g fructe conţine 13 mg
- vitamina C
- beta-caroten: 7 mg/100g
- zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină.
- polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct.
O sinteză a efectelor demonstrate ştiinţific a fost publicată în anul 1992, în Jurnalul Universitaţii de Medicină din Beijing; ea pune în evidenţă multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului:
- au un efect energizant, ușor constatabil.
- îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină.
- au un puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis).
- au efect anticonstipant.
- întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor.
- îmbunătățesc circulația sangvină.
- încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți).
- antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular.
- conţin fitonutrienţi
- cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
- conţin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanţi, care ajută celulele corpului uman să funcţioneze optim. Glutationul previne îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariţia bolilor. Aceşti nutrienţi ajută la formarea ţesutului muscular, regenerarea ADN-ului şi contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine.
- au un efect energizant, ușor constatabil.
- îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină.
- au un puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis).
- au efect anticonstipant.
- întăresc sistemul imunitar datorită polizaharidelor conținute. Polizaharidele normalizează presiunea sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor.
- îmbunătățesc circulația sangvină.
- încetinesc procesul de îmbătrânire prin cantitățile mari de antioxidanți conținute (Se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți).
- antocianozidele sunt antioxidanţi puternici care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei capilare, la îmbunătăţirea structurii colagenului, acţionează împotriva inflamaţiilor, conferă imunitate bacteriană şi virală şi adaptarea sistemului imunitar şi reglarea regimului cardiovascular.
- conţin fitonutrienţi
- cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
- conţin componente bogate în glutation, printre cei mai eficace antioxidanţi, care ajută celulele corpului uman să funcţioneze optim. Glutationul previne îmbătrânirea precoce, prin efectul său de atenuare a toxinelor care invadează corpul. Nivelul de glutation scade odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariţia bolilor. Aceşti nutrienţi ajută la formarea ţesutului muscular, regenerarea ADN-ului şi contribuie semnificativ la starea noastră generală de bine.
Ele pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri, vin si lichior.
Înainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumați un pumn de fructe Goji (25 g). Fructele fiind uscate necesită o mastecație lentă, conştientă, mecanism prin care vom simți savoarea şi aroma specifică.
Înainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumați un pumn de fructe Goji (25 g). Fructele fiind uscate necesită o mastecație lentă, conştientă, mecanism prin care vom simți savoarea şi aroma specifică.
Iar în rest, sănătate, că-i mai bună decât toate!
0 comments:
Please no spam! Remove comment!