Dintre cei care au lucrat în programe de editare digitală a fotografiilor, au mai folosit astfel de "decupări".
V-ați întrebat vreodată cum puteți face același lucru, dar pe un videoclip?
Pe cât de atrăgător pare titlul, pe atât de dificil este; dificil nu prin metoda folosită, ci prin timpul și răbdarea pe care o cere o astfel de editare.
În esență, ideea nu este complicată, cu atât mai puțin pentru editorii de fotografii.Pornind de la două clipuri (desigur că se poate ajunge la n clipuri), noi vrem să folosim o "bucată" din primul clip în al doilea.
***Ca o paralelă la editarea digitală în Adobe Photoshop, Sony Vegas Pro folosește în loc de mult-utilizatele layere, niștetrack-uri.
=> Ca să suprapunem două clipuri trebuie întâi sa le putem "așeza" astfel încât timpul în care sunt afișate pe ecran să fie același. Pentru asta vom folosi, desigur, 2 track-uri.
=> Ordinea de vizualizare este întotdeauna 1>2>3>.... Deci dacă avem 2 clipuri, ambele de opacitate 100%, pe track-urile 1, respectiv 2, plasate în același timp, nu îl vom vedea decât pe cel plasat pe track-ul 1. Din acest motiv, vom plasa pe primul track clipul pe care dorim să îl "decupăm".
=> Pentru a trece la "decupare" ne vom folosi de Event Pan/Crop, având grijă să-l folosim pe cel al videoclipului de pe track-ul 1.
=> Se va deschide fereastra de Event Pan/Crop având imaginea fixată pe primul cadru al clipului.
=> Pentru a putea începe "decuparea" ne va trebui obligatoriu Mask. Acest lucru va duce, mai târziu, la ceea ce se numește Vector Mask.
În grafică, vectorul este un segment între două puncte plane (numite Anchor Point), de coordonate X și Y. În momentul în care unești o multitudine de astfel de puncte, creând o linie frântă închisă, vei obține Vector Mask. Proprietatea de bază a acestei "măști" este că obligă programul să ia în considerare numai porțiunea cuprinsă înăuntrul ei, exteriorul fiind ca și șters.
=> Pentru a avea o acuratețe mai mare, este bine să creăm Vector Mask-ul cu un anume Zoom ce va reduce eroarea dintre coordonatele exacte ale punctelor de pe contur și punctele pe care noi le punem pe imagine pentru a contura porțiunea pe care dorim să o decupăm.
=> De asemenea, este bine să folosim Sync Cursor, pentru ușurință mișcării între cadre.
=> Pasul următor este să creăm Vector Mask-ul. Vom folosi Anchor Creation Tool (D) și vom începe prin a stabili punctul de "origine" al măștii, oriunde pe conturul porțiunii de decupat, printr-un simplu click stânga. Folosiți cât mai multe astfel de puncte, cât mai des, pentru o acuratețe cât mai mare. Când terminăm conturul, fundalul pe care dorim să-l eliminăm se va întuneca. Asta înseamnă că s-a creat Vector Mask.
=> Având grijă ca cursorul să fie la exact primul cadru, vom da click o dată pe Create Keyframe (Insert).
=> Până acum nu sunt diferențe mari față de decuparea pe imagini. Aici apare dificultatea despre care vorbeam la începutul tutorialului. Dacă veți muta puțin cursorul, veți observa neconcordanțe:
=> Ca urmare, pentru aproape fiecare cadru, trebuie să mutăm, respectiv să modificăm această mască, fără a uita să salvăm ceea ce am muncit pe acel cadru folosind Create Keyframe de fiecare dată.
Nu este greu, este doar foarte solicitant. Aveți nevoie de răbdare. Încurajați-vă gândindu-vă că deși este greu acum, rezultatele sunt de invidiat, tocmai datorită faptului ca nu toți avem răbdarea necesară.
0 comments:
Please no spam! Remove comment!