Berea este pentru multi o licoare speciala, una ce te scoate din casa sau te insoteste in fata televizorului, una care-ti aduce prietenii si povestile tot mai aproape. Cu alune, covrigei, cu siropuri, nefiltrata sau bruna, blonda sau irlandeza, berea este o buna prietena a omului ce vrea sa se relaxeze. Consumata in special de barbati, dincolo de miturile burtii care creste dupa fiecare halba, berea este acea bautura care iti opreste setea si limpezeste creierul, asta in cantitati masurabile.
Drojdia, maltul, hameiul si apa inlocuiesc in mintea multor persoane elementele principale ale naturii (mai putin apa, pe care o gasim peste tot). Cand vine vorba de o bere, putini sunt cei care se retrag. Unora nu le place gustul, dar firmele de bere au creat tot mai multe game gustoase de bere.
Concentratia de alcool din bere este de 5%, iar berea nonalcoolica are o concentratie aproximativa de 0.5%, lucru paradoxal, daca ne gandim la eticheta sub care se vinde berea.
Nu se poate spune cu certitudine de cand dateaza berea, insa cea mai veche urma apare prin 3500-2900 i.Hr., in Tepe, Mesopotamia. Atunci berea era zilnic pe masa localnicilor care o apreciau pentru gust, iar concentratia de alcool ii potenta gustul. In 1516 a aparut Legea Germana a Puritații (Deutsche Reinheitsgebot) , o lege care indica elementele berii, care ar trebui sa fie doar apa, orz si hamei. Comercializarea berii a inceput tot in zona unde este azi Germania, insa in anul 1200 d.Hr., iar imbutelierea acesteia s-a constatat in anul 1605.
Astazi, metoda de preparare a berii este imbunatatila, iar gusturile tot mai variatae intrucat poate sa fie multumit cu o bere orice consumator de alcool. Prima data, sunt puse la uscat semintele de cereale din care se obtine maltul, dupa care, produsul este fiert si strecurat, urmand sa se adauge drojdia, care inlesneste procesul fermentarii.
Mereu mai e loc pentru o bere
O poveste interesanta despre bere ni-l prezinta pe un profesor de filosofie, care, aflat in fata studentilor sai, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre destul de mari, a pus apoi cateva straturi de pietre mai mici, apoi a presarat niste nisip pana cand borcanul era plin. Dupa fiecare adaugare, studentii au fost convinsi ca borcanul este plin, iar profesorul i-a surprins de fiecare data.
Apoi le-a explicat cum acel borcan este precum o viata de om, pietrele mari reprezinta lucrurile importante, precum familia, partenerul, sanatatea si copiii, pietrele mai mici sunt alte lucruri care conteaza: slujba, casa, masina, iar nisipul lucrurile marunte care le completeaza. Alta ordine de umplere a borcanului cu toate aceste pietre, nu e valabila, n-ar mai putea fi introduse toate, la fel e si in viata, cand apreciezi ce ai si iti faci timp si de cate o alta bucurie mai mica. Dupa ce le-a explicat cum sta treaba cu acele pietre, un student a luat borcanul, acum cand toti erau de acord ca este plin si a turnat in el o sticla de bere. Aceasta a umplut toate locurile ramase libere, iar morala a fost urmatoarea:
Sursa: roportal.ro
0 comments:
Please no spam! Remove comment!