Unealta cea mai eficientă din arsenalul Statelor Unite, drona, face încă trei victime în rândul reţelei Al Qaeda: cea mai importantă dintre ele este imamul radical Anwar al-Awlaki, considerat drept unul dintre principalii lideri spirituali ai organizaţiei teroriste.
Awlaki, născut în 1971, în New Mexico, ca fiu al unor emigranţi yemeniţi, era singurul cetăţean american de pe lista de „ţinte" ale CIA, publicată în 2010. După o copilărie petrecută în Yemen, Awlaki s-a întors în Statele Unite în 1991, unde a devenit un predicator popular în moscheile din Denver, San Diego şi Falls Church - şi renumit pentru repetatele apeluri la violenţă împotriva „infidelilor" americani. Printre discipolii săi s-au numărat şi trei dintre teroriştii care au participat la atacurile din 11 septembrie. Arestat, pentru scurt timp, în 2007, Awlaki s-a mutat din nou în Yemen, de unde şi-a continuat tiradele împotriva Vestului. Un psihiatru al armatei americane, care a împuşcat 13 soldaţi în noiembrie 2009, într-o bază militară din Texas, a declarat că a acţionat după mai multe discuţii cu Awlaki; doar o lună mai târziu, un tânăr nigerian, acuzat că ar fi încercat să arunce în aer un avion de pasageri deasupra Detroitului, a recunoscut că a fost recrutat de Awlaki, în Yemen. Şi alţi discipoli ai clericului au fost arestaţi pentru organizarea de atacuri teroriste.
Un atac marca CIA
Deşi majoritatea atacurilor cu drone din Yemen sunt conduse de forţele speciale ale Armatei Statelor Unite, operaţiunea în care a fost ucis Awlaki a fost controlată de CIA. După ce imamul a fost urmărit timp de mai multe zile, atacul a survenit în momentul în care maşina în care se afla acesta a părăsit o înmormântare: o dronă a lansat o rachetă Hellfire, distrugând automobilul. În caz că drona şi-ar fi ratat ţinta, mai multe avioane de luptă erau pregătite să intervină.
În afară de Awlaki, în maşină se aflau şi alţi doi membri importanţi ai Al Qaeda. Primul, Samir Khan, de asemenea cetăţean american, era editorul site-ului terorist Inspire - una dintre principalele unelte de recrutare ale organizaţiei şi, totodată, vocea „în limba engleză" a Al Qaeda.
A treia victimă este Ibrahim Hassan al-Asiri, unul dintre cei mai reputaţi şi experimentaţi constructori de bombe ai organizaţiei; amprentele sale au fost găsite pe bomba neexplodată folosită în atacul sinucigaş eşuat asupra avionului care ar fi trebuit să detoneze deasupra Detroitului.
Asasinare extrajudiciară?
Deşi elitele politice de la Washington - în frunte cu preşedintele Barack Obama, care a autorizat atacul - au salutat uciderea lui Awlaki, mai multe voci au pus sub semnul întrebării baza legală a operaţiunii, motivând că uciderea unui cetăţean al Statelor Unite nu poate avea loc fără proces. Mary Ellen O'Connell, profesor de drept la Universitatea Notre Dame din Washington, scrie pe site-ul CNN că „dacă preşedintele poate ucide suspecţi de terorism în Yemen, de ce n-ar putea face-o şi pe teritoriul Statelor Unite? Şi de ce nu ar putea şi guvernatorii statelor americane să emită asfel de ordine?"
Părerea lui O'Connell este împărtăşită şi de Jameel Jaffer, unul din secretarii Uniunii Americane a Drepturilor Civile, care a declarat cotidianului britanic The Guardian că uciderea lui Awlaki înseamnă că „cetăţenii americani aflaţi departe de orice câmp de luptă pot fi executaţi de propriul lor guvern fără proces şi pe baza unor dovezi care sunt păstrate secrete şi faţă de populaţie, şi faţă de tribunale".
Barack Obama şi consilierii săi judiciari sunt însă de altă părere - şi acesta este unul dintre puţinele cazuri în care şi liderii republicani sunt de partea preşedintelui.
0 comments:
Please no spam! Remove comment!