Daca ai un laptop, nu inseamna ca trebuie sa pastrezi configuratia initiala pana isi da duhul. Printre minunile tehnologiei portabile se numara si posibilitatea de a-i schimba/upgrada piesele, evitand sa cumperi un sistem nou mult mai costisitor. Cu o memorie scade timpul de “gandire” al calculatorului, iar cu un hard disk mai mare poti stoca mai multe fisiere. Am adunat aici cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci un upgrade usor, fara riscuri si cu costuri reduse.
Pentru inceput, upgrade-ul piesele unui laptop este diferit de cel al unui desktop PC. Intr-un laptop, toate componentele sunt mult mai inghesuite decat intr-un calculator normal. La multe dintre modelele de laptopuri, producatorii au asezat piesele astfel sa ai acces usor la partile la care se face upgrade cel mai des: memorie, hard disk-uri sau placi video ori de sunet.
Dar de ce sa faci upgrade? Cel mai important motiv ar fi costul – un upgrade este mai putin costisitor decat un laptop nou; faci o economie importanta care, cu siguranta, se simte. Poti gasi piese mult mai ieftine decat in magazinele online romanesti facand cumparaturi online din strainatate. Un al doilea motiv este legat tot de costuri: facand upgrade eviti cheltuielile date pe reparatii fiindca laptopurile sunt foarte expuse la socuri. Cu un upgrade, laptopul devine mai rapid si mai puternic, putand inlocui desktop PC-ul.
Pentru inceput, vei avea nevoie de o surubelnita pentru a descoperi piesele din laptop. Locul unde se afla piesele, numarul de suruburi folosite pentru a le inchide in carcasa si efortul de care este nevoie depinde de la model la model. Unii producatori precum HPsi Dell ofera manuale pentru service, pe care le poti folosi in procesul de upgrade. Pentru posesorii de Mac-uri, recomandamIFixIt iar pentru laptopurile Toshiba avem Irivista; de asemenea, pe site-ul Repair4laptop puteti gasi o colectie complexa de astfel de ghid-uri ilustrate pentru upgrade.
Daca nu mai stii configuratia laptopului pentru a stabili ce fel de piese iti trebuie sunt cateva modalitati de a le afla. Daca nu ai aces la manualul cu care a venit laptopul, poti folosi un programel freeware denumit “System Information for Windows”; iti poate spune tipul de memorie, hard disk-urile si interfetele lor, ce software-uri ai instalat si asa mai departe.
Inainte de a efectua upgrade-ul, scoate din priza laptopul si inlatura-i bateria, apoi atinge un obiect de metal regulat in timpul procesului pentru a disipa energia statica. Cand scoti piesele, ai grija la ce fire sunt conectate si felul in care sunt aranjate in unitate. Noteaza-ti care suruburi intra unde, pentru a nu le incurca ulterior.
Upgrade-ul memoriei RAM se face relativ usor; in unele laptopuri aceasta piesa este accesibila fara dezasamblare, acoperita de o placuta. Pentru a afla ce memorie iti trebuie si in ce cantitati, incercati site-ul Crucial. Adaugare de RAM imbunatateste performanta sistemului, programele ruland mai rapid si mai eficient. In ceea ce priveste hard drive-ul, asigurate ca ai facut un backup la informatii inainte de a adauga un nou HDD; pentru asta puteti folosiClonezilla. Probabil printre piesele care merita primele un upgrade este bateria. Cauta una noua si/sau cu mai multe celule pe magazinele online de hardware.
Pentru ghid-uri video despre cum sa faci upgrade la laptop, acceseaza YouTube si cauta subiectul care te intereseaza: “how to upgrade laptop ram”, “how to upgrade laptop hdd” etc.
The info is helpful. Thanks for sharing.
ReplyDeleteWe provide assistance with HP Printer installation. This includes 123.hp.com/setup unboxing of the printer, driver download, as well as networking setup. We assist you in connecting devices using wireless or wired networks. With our help you can download HP's smart app effortlessly and swiftly.
hp.com/123 | www.hp.com/123