Marturisesc ca laptopul in cauza (Aspire 5315) l-am cumparat la o oferta in Italia acum cativa ani buni, la vremea aceea sistemul de operare instalat era o distributie de Linux de care nici macar nu mai auzisem pana atunci ! In timp tehnologia a evoluat si sitemele de operare la fel. Daca in ce priveste sistemul de operare am avut grija sa “il aranjez” mai din timp, in ce priveste partea hardware a fost mai greu – insa in final pot spune ca nu asa de greu pe cat ma asteptam !
Operatia de upgrade a avut loc anul trecut in vara insa datorita lipsei de timp nu am reusit sa scriu acest articol la momentul respectiv, insa mi-au ramas marturie fotografiile si probabil acest articol – cat despre “bietul” laptop nu stiu “pe ce mana” a ajuns datorita unei istorii mai putin placute(mama lui de Ebay) pe care nu o voi detalia aici !
Posesorii de Acer Aspire 5315 stiu ca acest model vine echipat doar cu 1G de memorie Ram si un modest procesor Intel Celeron 550. Pasii pe care ii voi prezenta si care sunt expusi in cele 16 imagini pot fi aplicati pentru mai multe modele de laptop din seria Aspire 53xx, esential este ca protectia de pe spatele laptopului(acel capac trapezoidal din imagine) sa fie identic si in cazul laptopului vostru.
Iata cele necesare pentru upgrade:
1. Pasta termoconductoare (spre exemplu Arctic)
2. CPU compatibil cu soclul microprocesorului Intel Celeron 550(socket P) cu care Aspire 5315 este echipat. In acest sens avem mai multe optiuni, mai multe microprocesoare(mai scumpe sau mai ieftine) fiind compatibile: T7500, T8100, T8300, T9300, T9500.
In ce ma priveste am ales una din solutiile cele mai ieftine, procesorul T5450, cu un raport de pret/calitate foarte bun. Procesorul a fost cumparat de pe ebay.co.uk pentru cca. £30 !
3. Unul sau doua slot-uri de 1 G sau 2 G de Ram.
3. O surubelnita (mai buna decat cea pe care am folosit-o eu !)
Laptopul Aspire 5315 prezinta marele avantaj ca este foarte usor upgradabil, in comparatie cu alte laptopuri unde pentru a ajunge la procesor presupune demontarea tastaturii, etc..
- Inainte de a trece la demontarea laptopului va trebui inchis, deci dati Shut Down dupa care, primul lucru care trebuie facut este sa demontati bateria.
- Odata demontata bateria, va trebui scos cu grija capacul trapezoidal (prima oara iese mai greu) de pe spatele laptopului – asigurati-va inainte ca toate suruburile au fost scoase ! Pentru mai multa claritate si pentru a vedea ce si cum se afla sub “capota” priviti imaginea de mai jos:
- In acest punct pentru a face upgrade la microprocesor va trebuie demontat tot sistemul de racire al acestuia(cel trasat in imaginea de mai sus cu linie rosie). Procesorul, dupa cum reiese si din imagine se afla sub conductorul de culoare aramie. Vor trebuie scoase cele 7 suruburi(in imagine 3 sunt incercuite cu rosu iar 4 sunt incercuite cu galben). In final va trebui scos cu grija sistemul de racire. In urma acestui pas, procesorul va fi usor de identificat.
- Odata scos sistemul de racire(radiatorul+ ventilatorul), deci din moment ce procesorul este vizibil, va trebui sa treceti la deblocarea acestuia. Cu surubelnita va trebui rotit surubul din imaginea de mai jos(incercati cu grija, s-ar putea sa nu va iese din prima).
- Daca ati trecut si de acest pas atunci nu va ramane decat sa fixati noul procesor, in cazul meu Intel Core2 Duo T5450 – fiti atenti mai intai la orientarea acestuia – trebuie sa intre usor in soclul de pe placa de baza. Urmatorul pas, inainte de a fixa sistemul de racire, este sa il blocati(invartind la loc surubul) puneti pasta termoconductoare pe noul procesor – cat “un bob de orez” – deci nu este nevoie sa exagerati cu pasta termoconductoare, altfel de la caldura emanata de procesor ar putea sa se prelinga, etc!
- In final sistemul de racire poate fi montat la loc, la fel cum a fost scos!
- In ce priveste upgrade-ul pentru memoria Ram, lucrurile stau mult mai simplu. Puteti opta pentru un slot sau doua de 1G de Ram sau pentru unul sau doua de 2 G – totul depinde de voi si de ceea ce monteaza laptopul. Daca de exemplu dispuneti de 1 Giga de Ram format din doua sloturi de 512 Mb atunci situatie nu este tocmai cea ideala(fiindca nu mai aveti nici un socket liber !): va trebui in concluzie sa renuntati la un slot de 512 si sa puneti doar un slot de 1G sau unul de 2 G. Indiferent de situatie “scoaterea” /adaugarea unui slot de Ram nu este un lucru dificil: acesta este fixat si tinut in socket prin doua aripioare laterale, in concluzie fiti atenti la acestea pentru scoatreea sau adaugarea unui slot nou! Priviti imaginea de mai jos.
- Dupa montarea capacului trapezoidal si a bateriei, va trebui sa doar sa porniti laptopul dupa care sa constatati modificarile in cadrul Control Panel(imaginile de mai jos). In cazul inlocuirii procesorului Intel Celeron 550 cu Core2 Duo T5450 nu a fost necesara reinstalarea sistemului de operare insa daca veti opta pentru procesoarele T9300 sau T9500 probail va trebui sa reinstalati sistemul de operare Windows Vista(in caz ca folositi acest sistem de operare).
Postfata: Dupa cum spuneam si la inceputul articolului acest upgrade poate fi posibil, sau mai bine zis upgrade-ul este mult mai usor pentru laptopurile Acer care au acel capac trapezoidal pe spate, altfel se va impune scoaterea tastaturii (si a cca. 20 de suruburi in cazul unui HP mai vechi) pentru a ajunge la procesor. Ca etape premergatoare, va trebui sa aflati ce socket aveti montat pe placa de baza si ce procesor s-ar potrivi. Consecinta a faptului ca Aspire 5315 este un laptop cu o oarecare vechime pe piata exista si un topic dedicat acestui model de laptop de unde va puteti informa cu privire la acest subiect:NotebookReview.com
Va doresc succes iar in caz ca intampinati probleme lasati un cpomentariu si voi incerca sa va ajut !
0 comments:
Please no spam! Remove comment!